Rendeljen a legjobb helyről Fogyasztószer rendelés . Az eredeti termékek a legjobbak!

Hasznos linkek

Contact us

My Cart
0Ft
My Cart
0Ft
Milyen fajta diéták léteznek?

Milyen fajta diéták léteznek?

Milyen fajta diéták léteznek?

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Nos, a diéták kínálatában sem könnyű eligazodni, főleg, aki még nem járatos a témában. A megfelelő étrend kiválasztásakor figyelembe kell vennünk az egészségi állapotunkat, a napirendünket és nem utolsósorban a saját ízlésünket és igényeinket is.

Akik a böjtben hisznek

Az étel megvonásának rituáléja több kultúrában és vallásban is jelen van. Ha nem kívánunk túl messzire menni és a távoli tájakon kalandozni, elég csak az éppen aktuális húsvéti böjtre gondolnunk, amely hagyományt most is meglepően sokan tartják. A vallásokban az éhezés a tudat megtisztulására, a test és a lélek megerősítésére szolgálnak. A legendás személyek sokszor böjt árán gyógyultak meg, vagy érték el céljaikat. A tudósok is alátámasztják a böjt jótékony hatásait, elsősorban annak méregtelenítő hatásai miatt. A wellnesz ipar is meglátta a lehetőséget a böjtben, egyre többen szerveznek táborokat, ahol kis csapatokban együtt vonulnak el a külvilágtól és a böjt különböző formáit tartják. Vannak, akik kihagynak pár napot az étkezésben és csak folyadékot fogyasztanak, ezt hívják léböjtkúrának, másoknál egy kis leves vagy gyümölcsturmix is beleférhet a diétába. A méregtelenítés egy kiváló kezdete lehet a fogyókúrának, hiszen jó alapokkal indít a test. Érdemes azonban körültekintőnek lenni, például aki cukorbeteg vagy gyógyszert szed, nem tanácsos napokat érdemi táplálék nélkül töltenie. Ha böjtöt fontolgatunk, mindig kérjük ki szakember véleményét, hogy nekünk való-e és hogyan csináljuk.

Kalóriaszámlálás

A módszer már sokakat segített át a fogyókúrájukon. Az orvosi megfigyeléssel végzett programoknak is népszerű eleme. Az obezitológián a túlsúlyos betegek élelmezését alacsony kalóriaszámon tartják és mellette könnyed testmozgást végeztetnek, valamint megtanítják nekik a kalóriaszámlálás alapjait. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a tápanyagoknak milyen arányban kell szerepelnie az étrendünkben, a dietetikusok ezt hívják „okostányérnak”. A kalóriaszámlálás a precíz embereknek való, mérni és kategorizálni szükséges az ételeket, és minden falattal el kell elszámolni. Van, aki füzetben, más excel-táblában vezeti, de már mobilapplikációk is vannak, amik segíthetnek minket a számolásban. A módszer hatékonysága azon az alapelven nyugszik, hogy több kalóriát kell elégetni, mint bevinni, és ez fog elvezetni a fogyáshoz. Amennyiben ezt tudjuk kontrollálni, nyert ügyünk van.

Ketogén, paleo, vagy vegán?

A ketogén étrend a szénhidrát visszaszorításán alapszik, cserébe zsírokban gazdag. Erre azért van szükség, hogy a szervezetünk a zsírt használja energiaforrásnak és azt égesse el, hiszen attól szeretnénk megszabadulni és nem az izmainktól. A diétában társunk lehetnek a halak, az olajok (kókusz, olíva) és a tojás, valamint az elegendő fehérjefogyasztásról sem szabad megfeledkezni.

A paleo táplálkozás jól csengő neve a paleolit kort és őseink étrendjét hívja életre. Jellemzői a húsok, a halak, a gombák, a gyökerek, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása, mellőzik ugyanakkor a gabonaféléket, a burgonyát, a rizst, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a cukrot és a finomított szénhidrátokat. Napjainkban elterjedt a glutén- és laktózérzékenység, amelyre a paleo diéta is rávilágít, mint civilizációs betegségek, amelyek régen nem voltak jelen, mivel másképp táplálkoztak az emberek, az ebben érintettek számára is megfontolandók a paleo elvei.

A korábbiakkal elvi szinten ellentétben áll a vegán étrend, amely minden állati eredetű ételt kirekeszt. A vegánság már nemcsak a táplálkozásról szól, hanem filozófiai alapokon is nyugszik, az igazán elhivatottak nem vásárolnak olyan ruházati termékeket és kozmetikumokat sem, amelyeket állatokon teszteltek. Az irányzat egyre elterjedtebb formája a nyers vegánság, amelynek lényege, hogy a zöldségekből és a gyümölcsökből nem főzik ki a vitamint, hanem meghagyják természetes formájukban, és így is zseniális ételkompozíciókat készítenek. A tejfölt például dióból, a mézet juharszirupból és kókusz pálma nektárból készítik.

Szétválasztós diéta

Az étrend lényege, hogy periódusonként mindig más tápanyagot juttassunk a szervezetünkbe, hogy azok könnyebben lebonthatók legyenek. Az állítólag amerikai sportorvosok által megalkotott diéta során fehérje-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok vannak, valamint havonta egyszer csak vizet lehet fogyasztani. A diétának vannak rajongói, akik szerint működik és van türelmük újra és újra végigcsinálni az egyébként 90 napos intervallumot. Szakmai szempontból éri kritika, mivel a szétválasztás felboríthatja az anyagcserét, már az átmeneti elvonás is tápanyaghiányt okozhat, míg egy mérték nélküli kiadós szénhidrát nap komoly károkat okozhat a szervezetünkben.

Az igazság valahol középen van

Bármelyik diétát is választja, fontos, hogy minél sokoldalúbban táplálkozzon. Minden tudományosan igazolt tanácsot érdemes figyelembe venni és ennek alapján kialakítani, amely személyre szabottan a legideálisabb Önnek és akár hosszú távon is ki tud tartani az étrendje mellett.