Rendeljen a legjobb helyről Fogyasztószer rendelés . Az eredeti termékek a legjobbak!

Hasznos linkek

Contact us

My Cart
0Ft
My Cart
0Ft
Miért érdemes mozogni fogyókúra esetében?

Miért érdemes mozogni fogyókúra esetében?

Miért érdemes mozogni fogyókúra esetében?

A sportról mindannyian tudjuk, hogy egészséges, a profik a futáskor boldogsághormonokról beszélnek, míg lehet nekünk már az is eredménynek számít, ha sikerül elérni a buszt.

Cikkünk egy kis kedvcsináló azoknak, akiknek nincs ötletük, hogyan kezdjék el a mozgást, illetve rávilágítunk a sport jótékony hatásaira is.

A XXI. századi ember kihívásai

A mozgásszegény életmód elég gyakori napjainkban. A modern életforma az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. A technológia és az infrastruktúra megkönnyíti az életünket. Már nem kell magunknak elmenni az erdőbe, és növényeket gyűjteni, halászni, vadászni a vacsorához, hanem készen kapjuk. Érdekes világot élünk. Mozgólépcsővel és lifttel közlekedünk, utána azért fizetünk, hogy felállhassunk a futópadra.

Sokan az egész napjukat ülőmunkával töltik az irodában, és mire hazaérnek, úgy leterhelődtek szellemileg, hogy már úgy érzik, semmihez sincs erejük, és még a kedvenc sorozatukon is elalszanak. Ilyenkor szokott jönni a probléma, vannak, akiknek nincs lehetősége rendszeresen és egészségesen étkezni a munkahelyükön és csak este tudnak nyugodt körülmények között táplálkozni, ami a napközbeni nélkülözés miatt nagyobb adagra is sikerülhet. Nem beszélve arról, ha még ilyenkor sem adjuk meg a módját, hanem a tévé vagy a laptopunk előtt gyorsan belapátoljuk és észre sem vesszük, hogy valójában mennyit fogyasztottunk. Az agy összekapcsolja ezt a megnyugvás érzetet az étellel, és ezért természetes, hogy máskor is ebben keressük a boldogságot. Ha pedig nem az irodában vagyunk, hanem home office-ban, akkor is könnyű beleesni a csapdába és a vélt vagy valós kötelezettségeink rabságában maradni, elhanyagolva ezzel a saját testünket. A gyermekek körében is sajnos egyre elterjedtebb az elhízás, az egészségtelen ételek fogyasztása és a kevés mozgás miatt, mivel vonzóbbak számukra az internet adta kikapcsolódási lehetőségek, mint a szabadtéren való mozgás.

Mik az első lépések a mozgás felé? 

Ha nem szeretünk vagy nincs időnk sportolni, akkor érdemes az alapoktól kezdeni, hiszen járni vagy beszélni sem egyik pillanatról a másikra tanultunk meg, így van ez a mozgással felnőttkorban is. A mozgás a barátunk a fogyókúrában. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás kéz a kézben jár. A nagy súlyfelesleggel rendelkezőknek elsősorban a séta javallott. Már napi fél óra – óra séta is felpezsdíti a vérkeringésünket, dolgoztatja az izmainkat és segít kiszellőztetni a fejünket. A kezdetekkor az is előrelépés, ha egy-egy megállóval hamarabb szállunk le a tömegközlekedésről és sétával tesszük meg a mini távot.

Érdemes a sétát gyógytornával is kiegészíteni. Az ízületeink, a gerincünk és a végtagjaink átmozgatása karban tartja a testünket, és javítja fittségünket. A sport jótékony hatásait rövidesen érezni fogjuk a hétköznapjainkban, könnyedebben fogunk mozogni, jobb lesz az állóképességünk és az egyensúlyérzékünk. Mentálisan is megnövekedik a teljesítményünk, az apró mozdulatok sorozatos művelete koncentrációra és kitartásra nevel. Mindeközben az önbecsülésünk is fejlődni fog, hiszen büszkék lehetünk magunkra, hogy a mozgás a napi rutinunk részévé vált. Idővel már nem fáradtságként fogjuk megélni, hanem kikapcsolódásként.

Mit tegyen az, aki nem szeret sportolni? 

Van, akit zavar, ha megizzad, frusztrálják az edzéssel kapcsolatos körülmények, átöltözés, a váltóruha és a sportfelszerelés cipelése. Kezdjük az izzadással. Az izzadás egy pozitív folyamat, amelynek köszönhetően megtisztul a testünk, megújulnak a sejtjeink és távoznak a méreganyagok. Ha egészségesen szeretnénk élni, ezt egyszerűen nem szabad megspórolni, és ugye milyen jól esik utána egy frissítő zuhany? Ráadásul jobban megéri az edzés alatt megizzadni, mint a súlyfelesleg miatt nap közben még az egészen kis mozgástól is leizzadni. Ha plusz tehernek érezzük az átöltözést, vannak pici praktikák, amelyek megkönnyíthetik az életünket. Ha olyan edzőruhát választunk, amiben komfortosnak és csinosnak érezzük magunkat, akkor az már önmagában motivál. Ne feledjük: a mozgás az élet! Mindenkinek van legalább egy 80 év fölötti tesitanár ismerőse, aki a fiatalság titkaként a sportra esküszik.

Mindannyian egyéniségek vagyunk

Az nem árt, ha vannak elvárásaink magunkkal szemben, azonban túl szigorúnak sem szabad lennünk. Nem mindenki születik teniszcsillagnak, úszóbajnoknak vagy maratoni futónak. Érdemes kísérletezni, hogy milyen mozgás esik jól, miben vagyunk ügyesek? Egyedül szeretnénk űzni a tevékenységet vagy inkább csapatban? A sport egy csodálatos felfedezés és tartogathat meglepetéseket, lehetséges, hogy éppen a kosárban vagy a tollasban vagyunk tehetségesek. Az egyéni sportok az introvertált személyiségeknek kedvezhetnek, akik csendességben és önmagukban tudnak igazán feltöltődni. Mások számára a csapatsport lehet a nyerő, ráadásul a közös hobbi új barátságokat hozhat az életünkbe. Amennyiben már van családunk, érdemes, amikor csak lehet, az aktív pihenést választani. Ha gyermekünk nem szeret sportolni, mutassunk neki példát és addig próbálkozzunk, ameddig nem találjuk meg a számára megfelelő sportot.

És ne feledjük, hogy a tánc is mozgás, ha szeretjük a zenét, akkor már nagy baj nem lehet. A szép idő beköszöntével a sok bezártság után pedig kinek ne esne jól egy jó biciklitúra, majd fürdőzés a szabadban? Minél többet mozgunk, annál sikeresebb lesz a fogyókúránk és nemcsak a kilóktól, hanem a problémáktól is megszabadulhatunk. A sportot a vidámsággal és nem a szenvedéssel kell összekapcsolni, ha szeretünk futni, menjünk, ha nem szeretünk, ne erőltessük, mert „most ez a divat”, „mások is így csinálják”, megannyi mozgáslehetőség van még, amiben örömünket lelhetjük.